استفاده از هنر کاشیکاری از قدیمالایام در دکور منازل ایرانیان رواج داشته است. معماران ایرانی در زمینه هنر کاشیکاری بسیار خوشذوق و باسلیقه هستند. این نکته را به وضوح میتوانید در معماری اجداد و نیاکانمان مشاهده نمایید. استفاده از رنگها و طرحها در دکوراسیون داخلی منزل به اشیا و وسایل جان میبخشد.
کاشیها به خاطر داشتن سطح صیقلی و صافی که دارد شستوشوی آسان و سریعی دارند از معروفترین طراحیها در دکوراسیون داخلی به شمار میآید. خلق یک دکوراسیون شیک در هر قسمتی از خانه باعث به ایجاد فضای دلنشین و روحیه خوب در بیننده میگردد. دکوراسیون داخلی منزل اولین بخشی که باید دکور شود دیوار، بعد از آن کف و در آخر سقف است.
نگاهی به تاریخچه کاشیکاری در ایران
کاشیکاری از هنرهای تزئینی معماری است و قدمت آن در ایران به بیش از 4000 سال میرسد. در گذشته استفاده از کاشی با نقش گل و بوته مخصوص مساجد و مکانهای متبرکه بود که بهتدریج به منازل هم راه یافت. اساتید کاشیکار اصفهانی از گل و بوته به اشکال هندسی و نقش مختلف حیوانات و پرندگان در کاخها و منازل رواج دادند.
رنگهایی که در گذشته برای هنر کاشیکاری به کار میرفت، به دلیل استفاده از سرب و قلع از مقاومت بالایی برخوردار بود که بعد از گذشت چندین سال هنوز هم بهخوبی سالهای قبل دیده میشود. بعد از دوره صفویه، افشاریه و زندیه که بر ایران حکومت میکردند، تغییر چندانی در این زمینه به وجود نیامده است. اما در دوره قاجار با تغییر پایتخت به تهران تحولی جدید در صنعت کاشی پدیدار شد.
هنرمندان این دوره صاحب یک صنعت تکامل یافته و پیشرفته شدند و مضامین بصری زیادی را وارد هنر کاشی کردند. در گذشته برخی از کاشیهای طرحدار قدیمی دارای اشکال گل، حیوانات و یا بعضی از آیات قرآن بودند به کمک کوره آنها را پخت میکردند. تولید کاشیهای سنتی نسبت به امروزه با سادگی بیشتری انجام میگرفت.
انواع طرح کاشیکاری
طرحهای کاشی ساده و مدرن در ساختمانهای بازسازی شده و جدید قابل اجرا خواهد بود. طراحان این هنر زیبا ایدههای شگرف و نوینی را برای ایجاد کاشی مورد استفاده در فضای داخلی و خارجی ساختمانها اجرا نمودهاند. ترندهای امروزی که برای دکوراسیون به کار میرود، تلفیق سبکهای قدیمی و سنتی و سبکهای مدرن و نو بوده که اثرات زیبایی را به وجود آورده است.
سبک کاشیهای مدرن امروزی علاوه بر زیبایی چشمگیر از کیفیت بالایی نیز برخوردار هستند. کاشیکاری مدرن تحول بزرگی را در صنعت دکوراسیون به وجود آورد. این کاشیها معمولاً در سرویسها و آشپزخانه کاربرد دارند ضمن اینکه با نصب آنها بر روی دیوار منزلتان میتوانید شاهد یک تابلوی بینظیر از منظره یا پرندگان باشید.
سبک کاشیکاری سنتی مانند کاشیکاری معرق از زیباترین و دلپذیرترین انواع کاشیکاری در معارف اسلامی است. نحوه کاشیکاری معرق به این صورت است که استاد طرح اولیه را بروی کاغذ رسم میکند سپس طبق طرح کاشیها را برش میدهند و رنگآمیزی میکند. بعد از خشکشدن، آنها را در کنار هم میچینند و تابلویی بینظیر را خلق میکنند. در مرحله بعد برای نصب دقیق کاشیها، آنها را نشانهگذاری میکنند. پس انجام نشانهگذاری طرح را با کاغذبر میبرند و با چسب به کاشیها میچسبانند و بعد با تیشه کاشی قطعات مختلف را جدا خواهند کرد که به این عمل لبزنی گفته میشود.
کاشیکاری هفترنگ از دوره صفویه رواج گرفت. در این نوع کاشیکاری، ابعاد منظم، به شکل مربع یا مستطیل و ششضلعی با خوشذوقی استاد در محل اجرا خواهند شد. این طرح در ابتدا با زغال بر روی کاغذ کشیده و سپس بر روی کاشی کپی میشد. رنگهای متداولی در این صنعت استفاده میشود که نظیر سیاه، سفید، لاجوردی، فیروزهای، قرمز، زرد و حنایی است. این سبک کاشیکاری نسبت به کاشیکاری سنتی و قدیمی کاربرد بیشتری دارد زیرا در آن از نقوش اصیل ایرانی استفاده میشود.
هنر کاشیکاری را در کدام قسمت دکوراسیون منزل میتوان به کار برد؟
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، در گذشته استفاده از هنر کاشیکاری تنها در برخی مکانها مانند مساجد یا کاخها بوده است. اما امروزه از کاشیکاری در منازل نیز کاربرد فراوانی دارد. در این بخش ما به مکانهایی در منزل که میتوان از این هنر استفاده کرد را بررسی خواهیم کرد.
کاشیکاری آشپزخانه
آشپزخانه از اصلیترین فضاها در منزل است که برای خانمها نیز اهمیت زیادی دارد؛ بنابراین بسیار مهم است که برای طراحی آن نهایت سلیقه را به کار برده و بهترین انتخاب را انجام داد. در واقع آشپزخانه، علاوه بر اینکه باید معیارهای یک محیط بهداشتی را داشته باشد، لازم است تا از شکل ظاهری چشمنوازی نیز برخوردار باشد. برای انتخاب کاشی آشپزخانه به متریال آن باید توجه ویژهای شود، زیرا کاشیهای آشپزخانه بیشتر در معرض شستشو هستند.
کاشیکاری در اتاقخواب
برای استفاده از هنر کاشیکاری در اتاقخواب با توجه به محیطی در اختیار دارید میتوانید برای کف و دیواره انتخاب نماید. با کمک برخی از کاشیهای طرحدار یا کاشیهای ساده یکرنگ میتوان با کنار هم قراردادن آنها طرحی مانند قالیچه برای زیر میز کار یا تختخواب داشته باشید. انواع کاشی با طرحهای جذاب برای اتاقخواب وجود دارد که باعث تنوع گزینههای انتخابی شده است.
کاشیکاری پذیرایی
علاوه بر هنر، مهماننوازی ایرانیان زبان زد خاص و عام است. از این رو اکثر خانمهای ایرانی علاقهمند هستند که خانهای شیک و با طراحی چشمگیر برای دعوت میهمانها خود داشته باشند. استفاده از هنر کاشیکاری بهعنوان کفپوش سالن پذیرایی میتواند ایدههای نو در طراحی دکور منزل شما باشد. تفاوتی ندارد دکور پذیرایی شما به سبک کلاسیک است یا مدرن، شما میتوانید با انتخاب کاشیهایی که امروزه به شکلهای متنوع طراحی و به بازار عرضه میشوند دکور زیبایی را در منزل اجرا کنید.
کاشیکاری دستشویی و حمام
با توجه به اینکه در حمام و دستشوییها فضای زیادی برای دکور و تزئینات وجود ندارد، استفاده از هنر کاشیکاری میتواند جلوه خوبی به این محیط بدهد. از پرطرفدارترین طرحها برای دکور سرویس و حمام کاشیهای ششضلعی و حبابدار و طرحدار است که در کنار هم قراردادن دورنگ متضاد یا شبیه به هم میتواند زیبایی این فضا را فراهم آورد.
جداسازی قسمتهای مختلف منزل با کاشی
اگر قصد جداسازی قسمتهای داخلی منزلتان را دارید، استفاده از کاشیهای طرحدار و رنگی میتواند بهترین گزینه باشد؛ چرا که استفاده از پارتیشن و دیگر وسایل جداسازی دستوپاگیر و حجیم است و بخش زیادی از فضای داخلی منزلتان را اشغال میکند. اگر به دنبال ایجاد فضای کلاسیک هستید میتوانید از کاشیها با نقوش و طرحهای اصیل و قدیمی استفاده کرده یا برای محیطهایی با سبک مدرن از کاشیهایی با طرح ساده به کار ببرید.
سخن پایانی
اگر شما جز افرادی هستید که برای دکوراسیون داخلی منزل یا محل کارتان به دنبال ایدههای ناب و منحصربهفرد میگردید ما هنر کاشیکاری را به شما پیشنهاد میدهیم. این هنر به دلیل ظرافتی که در آن وجود دارد جلوه منزل و محل کارتان شمارا دوچندان خواهد کرد.
امروزه روشهای مختلفی برای هماهنگ کردن دکور داخلی یک ساختمان با سلیقههای متفاوت وجود دارد، در انواع کاشی مانند رنگآمیزی، حک شعر و نوشته، استفاده پازل مانند از تکههای کوچک کاشی برای دیواره و… که میتوانید در دکوراسیون استفاده نماید. همچنین این هنر در بخشهای مختلف منزل مانند آشپزخانه، اتاقخواب، سالن پذیرایی و مکانهای دیگر کاربرد دارد.